René Husson, Philippe Galmiche, Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów.
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Drodzy Smakosze!
Przedstawiając wam te średniowieczne przepisy kuchenne, zapraszamy do odbycia podroży w czasie w poszukiwaniu naszych korzeni.
Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie znali pomidorów, ziemniaków ani papryki, które miały się pojawić znacznie później. Nie mieli talerzy ani widelców, posługiwali się tylko łyżkami i nożami. Jedli palcami, a jedzenie nakładali na drewnianą deseczkę albo kromkę chleba, zwaną po francuski souppe, a po włosku zuppa.
Niewiele znamy średniowiecznych dzieł kulinarnych, dopiero na początku XIV stulecia skrybowie i kuchmistrze zaczęli spisywać na pergaminie traktaty, kopiowane ręczne, a potem wielokrotnie przedrukowywane.
W tych książkach kucharskich zawarte jest dziedzictwo kuchni rzymskiej, wrażenia z podroży na Wschód i smakołyki szykowane przez kuchmistrzów z najznamienitszych dworów europejskich.
Dzięki wprowadzeniu przypraw korzennych, rozwojowi hodowli, karczowaniu lasów pod nowe uprawy mogła się pojawić kuchnia bardziej zróżnicowana i dostępna nie tylko dla wybrańców. Wykorzystuje ona produkty sezonowe, zapoczątkowuje łączenie rozmaitych składników i smaków. Kuchnia średniowieczna to rozkosz dla oka i podniebienia; kucharz wprowadza w życie słynne zalecenie greckiego lekarza Hipokratesa: „Niech twoje pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Autorzy średniowiecznej literatury kulinarnej dbają, by dostosować przepisy do ówczesnych zaleceń zdrowotnych. Niezastąpiony hipokras – średniowieczne wino z przyprawami korzennymi – przypomina o przywiązaniu tamtej epoki do Hipokratesa. Średniowieczni lekarze i kuchmistrze, choć nie znali dokładnego składu rozmaitych potraw, dostrzegali już wówczas ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Kasztany jadalne, śledzie, cebulę, pory i inne produkty zaleca się dziś jako źródło kwasów omega 3, mikro- i makroelementów oraz przeciwutleniaczy.
Życzymy wam więc wybornych potrawek, polewek, pasztetów, placuszków..., którym smaku dodaje kulinarna podroż w głąb dziejów!
Polecamy także:
Jacques Le Goff, Niezwykli bohaterowie i cudowne budowle średniowiecza
Jacques Le Goff, O średniowieczu
Rok wydania: 2015
Wydanie pierwsze
Format 160x220 mm
Liczba stron: 144
Oprawa miękka
ISBN 978-83-64363-05-4
Cena katalogowa 34,50 zł
Projekt graficzny i skład: Ireneusz Sakowski
Arbulastra jajeczna (Quiche z zieleniną)
1 porcja kruchego ciasta
6 jajek
pęczek szczypiorku
pęczek zielonej pietruszki
1 łyżeczka mielonego imbiru
250 ml śmietanki kremówki (30%)
70 g tartego żółtego sera
sol, świeżo zmielony czarny pieprz
Zagniatamy kruche ciasto i podpiekamy przez 10 minut.
Mieszamy widelcem jajka, śmietankę, imbir, tarty ser, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę.
Wykładamy masę na podpieczone ciasto i pieczemy 30 minut w niezbyt gorącym piekarniku.
Nazwa potrawy – arboulastre – pochodzi od starofrancuskiego herbolaste (ziołowy). Można ją przyrządzać również z dodatkiem szpinaku, rukoliitp., zależnie od pory roku. Gospodarz dodaje nawet liści fiołkowych!
Spis potraw
Arbulastra jajeczna zob. Quiche z zieleniną /64
Babeczki z kremem cynamonowym /109
Babka migdałowo-pasternakowa /117
Baranina w sosie miodowo-migdałowym /95
Białe wino korzenne /134
Bianka party zob. Dwukolorowa galaretka migdałowa /105
Bianka różana zob. Galaretka migdałowa z płatkami róży /104
Bianka z piersi drobiowych zob. Sos migdałowy z piersi drobiowych /26
Bigos barani zob. Ragout z baraniny /93
Biszkopt /113
Bochet zob. Słaby miód pitny /132
Bourbelier zob. Pieczeń z dzika /78
Boussac z królika zob. Ragout z królika /79
Brouet angielski wykwintny zob. Polewka kasztanowa na rosole drobiowym /42
Brouet biały po niemiecku zob. Mięso drobiowe w sosie migdałowo-imbirowym /80
Brouet cynamonowy zob. Duszona kura z cynamonem i migdałami /82
Brouet sabaudzki zob. Polewka drobiowa z zieleniną /35
Brouet saraceński z węgorza zob. Węgorz w sosie korzennym /70
Brouet sycący zob. Ragout drobiowe z szafranem /83
Brouet z polędwicy po niemiecku zob. Polędwica wieprzowa z migdałami i imbirem /81
Brouet zielony zob. Jaja w koszulkach w zielonym sosie/ 65
Brugnes zob. Pączki szałwiowe /106
Budyń migdałowy /103
Burak liściowy z jajami na twardo /45
Chaudumée z łososia zob. Łosoś z rusztu w sosie szafranowym /71
Cielęcina w sosie korzenno-cebulowym /89
Claret zob. Wino korzenne z miodem /133
Comminée z drobiu zob. Kurczę w sosie kminowo-migdałowym /90
Cotignac zob. Pierniczki pigwowe /108
Cretonnée z zielonego groszku zob. Puree z zielonego groszku ze skwarkami /46
Czarny nugat orzechowy /118
Czerwone wino korzenne /136
Dariola cynamonowa zob. Babeczki z kremem cynamonowym /109
Dariola kremowa zob. Tarta z kremem migdałowym /110
Duszona kura z cynamonem i migdałami /82
Dwukolorowa galaretka migdałowa /105
Emplumeus jabłkowy zob. Mus jabłkowy z migdałami /107
„Fałszywe wąsy” zob. Ragout z wątróbek i żołądków drobiowych /91
Fouacé zob. Podpłomyk /22
Fristelli różane zob. Pączki z płatkami róży /111
Fromentée na rosole wołowym zob. Zapiekanka z pszenicy /47
Fromentée na słodko zob. Pszenica z imbirem /112
Fromentée szafranowa zob. Placek pszenny z szafranem /48
Galaretka migdałowa z płatkami róży /104
Galimafrée z baraniny zob. Siekana baranina z cebulą /92
Gębolepki zob. Racuszki serowe na białym winie /24
Gofry na białym winie /114
Gofry serowe /21
Gotowane wino korzenne /135
Grave z raków zob. Zupa rakowa /75
Grzanki jajeczne /129
Grzybki marynowane /19
Grzyby z wykwintną przyprawą korzenną zob. Grzybki marynowane /19
Hipokras bez gotowania zob. Czerwone wino korzenne /136
Hipokras jako aperitif zob. Białe wino korzenne /134
Hipokras z wina gotowanego zob. Gotowane wino korzenne /135
Jaja faszerowane /67
Jaja pieczone na żarze /68
Jaja sadzone w sosie cebulowo-winnym /66
Jaja w hełmach /68
Jaja w koszulkach w zielonym sosie /65
Jaja z sosem musztardowym /41
Jaja zmarnowane zob. Jaja pieczone na żarze /68
Kaczka pieczona w sosie dodine zob. Kaczka w sosie winno-cebulowo-pietruszkowym /85
Kaczka w sosie winno-cebulowo-pietruszkowym /85
Kaczka z rzepą i kasztanami /84
Kapłon w sosie jance /86
Kasza jaglana na słodko /115
Kiszka wieprzowa z imbirem zob. Serdelki w sosie imbirowym /87
Korzenna herbatka ziołowa /133
Kruche ciasteczka miodowo-migdałowe /125
Kura indyjska z kapustą po rzymsku zob. Perliczka z kapustą /98
Kurczę w sosie cytrynowym /94
Kurczę w sosie kminowo-migdałowym/ 90
Kurczę z rakami /99
Kwaśny sok winogronowy 34
Limonia zob. Kurczę w sosie cytrynowym /94
Łosoś w sosie cameline /77
Łosoś z rusztu w sosie szafranowym /71
Mamonia zob. Baranina w sosie miodowo-migdałowym /95
Marmolada bakaliowa /126
Mięso drobiowe w sosie migdałowo-imbirowym /80
Migdały dmuchane /103
Migdały smażone w miodzie /102
Mistembeki zob. Pączki ze skrobi pszennej z syropem /116
Mleko migdałowe 1/6
Mleko skwarkowe zob. Zapiekanka z przyprawami korzennymi /49
Mleko z mielonych migdałów /17
Mus jabłkowy z migdałami /107
Naleśniki na białym winie /20
Omlet karmelowy /119
Omlet z zieleniną /69
Orengat zob. Smażona skorka pomarańczowa /120
Pączki serowe /18
Pączki szałwiowe /106
Pączki z płatkami róży /111
Pączki ze skrobi pszennej z syropem /116
Pasztet grzybowy /50
Perliczka z kapustą /98
Pieczeń z dzika /78
Pierniczki pigwowe /108
Piernik /122
Pierożki z nadzieniem owocowym /123
Pierożki z nadzieniem z dwóch serów /58
Placek pszenny z szafranem /48
Placek purpurowy zob. Tarta z wiśniami i płatkami róży /128
Placek sabaudzki zob. Biszkopt /113
Placuszki z piersi drobiowych /26
Podpłomyk /22
Polędwica wieprzowa z migdałami i imbirem /81
Polewka drobiowa z zieleniną /35
Polewka jaglana /37
Polewka kasztanowa na rosole drobiowym /42
Polewka z rukwi/ 36
Porée biała na mleku migdałowym zob. Purée z porów /51
Porée biała z boczkiem zob. Purée z porów mlekiem i boczkiem /52
Porée rukwiowa zob. Polewka z rukwi /36
Porée zielona zob. Purée z buraka liściowego /53
Potrawka cielęca zob. Cielęcina w sosie korzenno-cebulowym /89
Potrawka jajeczna zob. Jaja sadzone w sosie cebulowo-winnym /66
Potrawka z muli /73
Potrawka z ostryg /72
Potrawka z zająca /88
Pszenica z imbirem /112
Ptaszki z rożna /97
Purée z buraka liściowego /53
Purée z pasternaku /55
Purée z porów /51
Purée z porów z mlekiem i boczkiem /52
Purée z soczewicy /54
Purée z zielonego groszku ze skwarkami /46
Pychota zob. Zapiekanka jabłkowa /56
Quiche z zieleniną /64
Racuszki serowe na białym winie /24
Ragout drobiowe z szafranem /83
Ragout z baraniny (bez kapusty) /93
Ragout z królika /79
Ragout z wątróbek i żołądków drobiowych /91
Ryż na rosole wołowym z szafranem /57
Ryż sytny na dni mięsne zob. Ryż na rosole wołowym z szafranem /57
Ryż sytny na słodko zob. Ryż z migdałami /124
Ryż z migdałami /124
Sałatka z żołądków i wątróbek drobiowych /100
Saupiquet zob. Sos cebulowo-korzenny /33
Serdelki w sosie imbirowym /87
Siekana baranina z cebulą /92
Słaby miód pitny /132
Śledzie smażone /76
Smażona skorka pomarańczowa /120
Sos błękitny na lato zob. Sos migdałowo-jeżynowy /30
Sos cameline zob. Sos cynamonowy na czerwonym winie /29
Sos cebulowo-korzenny /33
Sos cynamonowy na czerwonym winie /29
Sos czarny pieprzowy /28
Sos czosnkowy z orzechami albo migdałami /25
Sos imbirowo-wątrobiany /32
Sos jance zob. Sos migdałowy z czosnkiem i imbirem /27
Sos migdałowo-jeżynowy /30
Sos migdałowy z czosnkiem i imbirem /27
Sos migdałowy z piersi drobiowych /26
Sos poitierski zob. Sos imbirowo-wątrobiany /32
Sos szałwiowy na zimno zob. Sos zielony szałwiowo-pietruszkowy /31
Sos zielony szałwiowo-pietruszkowy /31
Souppe w musztardzie zob. Jaja z sosem musztardowym /41
Szparagi w sosie własnym /44
Szparagi z wykwintną przyprawą korzenną /43
Taillis z bakaliami zob. Marmolada bakaliowa /126
Talemouse zob. Pierożki z nadzieniem z dwóch serów /58
Tarta burbońska zob. Tarta serowa /60
Tarta ryżowa /127
Tarta serowa /60
Tarta serowa z zieleniną /62
Tarta szpinakowa /61
Tarta z kremem migdałowym /110
Tarta z młodymi tykwami /59
Tarta z wiśniami i płatkami róży /128
Tort jabłkowy /130
Tort jakobiński zob. Tort rybny /63
Tort rybny /63
Tort zielony zob. Tarta serowa z zieleniną /62
Udziec barani w cieście /96
Verjus zob. Kwaśny sok winogronowy /34
Wafle miodowe /121
Węgorz w sosie korzennym /70
Wino korzenne z miodem /133
Wino różane /137
Wino szałwiowe /137
Wykwintna przyprawa korzenna /28
Zapiekanka jabłkowa /56
Zapiekanka z przyprawami korzennymi /49
Zapiekanka z pszenicy /47
Złote grzanki zob. Grzanki jajeczne /129
Zupa cebulowa /39
Zupa ogórkowa /40
Zupa rakowa /75
Zupa z cieciorki /38
Żabie udka /74
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.