Producent
Cena
-
od
do
Julius Lukasiewicz, Rue Lukasiewicz, Glimpses of a Life
RUE LUKASIEWICZ to opowieść o długiej dziewięćdziesięcioletniej drodze życia Juliusza Łukasiewicza, o ulicy, którą szedł w pięciu krajach, w Europie i Ameryce, którą wytyczyły jego różnorodne zainteresowania. Dziennikarz, inżynier – specjalista aerodynamiki szybkości naddźwiękowych, krytyk przestarzałych amerykańskich kolei, badacz problemów cywilizacji przemysłowej, działacz na rzecz niepodległości Polski, projektant, architekt-amator, także – coraz bardziej uznawany – artysta-fotografik. Publicysta, redaktor i autor. RUE LUKASIEWICZ jest jego piątą książką.
Dostępność: średnia ilość
Juliusz Łukasiewicz, Eksplozja ignorancji
Przełożyła Anna Rabś-Retkiewicz
Juliusz Łukasiewicz pokazuje ograniczenia ludzkiego umysłu i niezdolność nauk społecznych do zrozumienia społeczeństwa przemysłowego. Złożoność i dynamika cywilizacji przemysłowej przekraczają nasze możliwości kierowania i zarządzania nim. Analizując — z dużym poczuciem humoru — ten groźny obraz, bogato ilustrowany karykaturami, zdjęciami i wykresami, autor omawia również pozytywne osiągnięcia cywilizacji przemysłowej.
Dostępność: na wyczerpaniu
René Husson, Philippe Galmiche, Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów.
Przełożyła Katarzyna Marczewska
Ilustracje Christiane Galmiche
Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie znali pomidorów, ziemniaków ani papryki, które miały się pojawić znacznie później. Nie mieli talerzy ani widelców, posługiwali się tylko łyżkami i nożami. Jedli palcami, a jedzenie nakładali na drewnianą deseczkę albo kromkę chleba, zwaną po francuski souppe, a po włosku zuppa.
Dostępność: duża ilość